We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Piet Hein Eek (Ontwerper): 'Ik ben eigenlijk helemaal niet zo visueel ingesteld'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 13 december 2016
PROFILE - Werkplaats, ateliers, winkel, evenementenruimte, galerie en restaurant. Piet Hein Eek verwelkomt per jaar vele bezoekers in zijn, zoals hij het zelf zo mooi beschrijft, levenswerk. Als ontwerper, maar vooral als ondernemer, vertelt hij hoe het is om Piet Hein Eek te zijn.
 

Mooi is voor Piet Hein óók verhalen vertellen. Dat doet hij door te schrijven. “Ik ben eigenlijk helemaal niet zo visueel ingesteld,” zegt Piet Hein Eek. Een opvallende uitspraak voor een designer die al ruim 25 jaar ontwerpt. Zijn sloophoutenkast, de Klassieke Kast in Sloophout, was het begin. Zijn fascinatie voor materiaal en oude dingen gaat verder terug. Piet Hein: “Ik ben altijd bezig met wat er al is. Om daar iets nieuws van te maken. We zijn ongelooflijk gefocust op nieuwe dingen maken. Onze hele maatschappij is bezig met het nieuwe.”

Focus op nieuw 
In deze aflevering spreekt hij over zijn werk, zijn samenwerking met Ikea en zijn werkwijze. Maar ook over de hedendaagse optiek op vormgeving en creativiteit vanuit de pers en creatieven. “Nieuw zou volgens velen de oplossing moeten zijn. De logica zijn we verloren. In ieder geval deels in de creatieve wereld. Dat het allemaal maar moet kunnen. De gedachte dat de mens het belangrijkst is en dat de wereld naar de pijpen van de mens moet dansen,. Dat is een rottige gedachte en daar word je niet gelukkig van.”
 
Wijze lessen van een creatieve ondernemer in een klein half uur. Kijk deze aflevering!  

Piet Hein Eek

Piet Hein Eek Piet Hein Eek (Purmerend, 29 april 1967) is een Nederlands ontwerper (industriële vormgeving).
Eek studeerde in 1990 af aan de Design Academy in Eindhoven met een kast van sloophout. In een tijd van “overdadigheid” koos hij voor simpel materiaal en een sobere vormgeving. Eek ontwerpt (en fabriceert) meubilair, verlichting en accessoires en houdt zich daarnaast bezig met de inrichting van gebouwen. In het Stedelijk Museum Amsterdam en het Groninger Museum werden tentoonstellingen aan zijn werk gewijd.

Eek woont in het Brabantse Geldrop en werkt in Eindhoven.Voor de vijftigste verjaardag Fair Trade Original ontwierp hij een serie manden van resthout en keramische vazen. Sinds 2011 biedt Wehkamp een door Piet Hein Eek ontworpen basiscollectie meubelen aan. De eerste vijf meubelstukken werden gepresenteerd in het atelier van Eek op 22 oktober 2011, de eerste dag van de Dutch Design Week. In 2012 zijn er nog vijf stukken toegevoegd aan deze collectie. De meubels zijn volledig demontabel waardoor ze kunnen worden bezorgd in een platte doos, met een handleiding om ze in elkaar te zetten.

Anno 2016 is Piet Hein Eek nog altijd kapitein. Hij biedt jonge designers (expositie)ruimte aan in zijn ontwerpstudio op Strijp in Eindhoven.

(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Hein_Eek)
Lees meer over Piet Hein Eek.